October 16, 2012

Kenali Fitochemical (phytochemical)

Apakah phytochemical? Ia adalah bahan kimian dalam tumbuhan yang mempunyai ciri-ciri perlindungan dan pencegahan dari penyakit. Ciri2 ini melindungi tumbuhan dari ancaman2 yang menyerang mereka, dan kajian terbaru menunjukkan bahan2 kimia ini juga turun membantu dalam kesihatan manusia.

Jenis2 phytochemicals dan fungsinya:

ANTIOKSIDAN – menjaga sel dari dirosakkan oleh radikal bebas. phytochemical yang punyai ciri antioksidan : allyl sulfides dalam bawang putih, carotenoids dalam lobak merah, flavonoids dalam oren dan polyphenolds dalam daun teh.

TINDAKAN HORMON – membantu mengurangkan simptom menopos dan osteoporosis. Contohnya isoflavones dalam soya.

MENSTIMULASI ENZIM – merangsang enzim yang menjadikan estrogen kurang efektif, lalu mengurangkan risiko kanser payudara. COntohnya indoles dalam kubis.

MENGGANGGU REPLIKASI DNA – apabila DNA sel dapat ‘ditiru’, sel kanser mungkin berkembang dengan pesat. oleh itu saponin dalam alfalfa membantutkan proses ini dan mengurangkan risiko kanser.

ANTI-BAKTERIA – ciri2 ini dipunyai oleh allicin dalam bawang putih.

TINDAKAN FIZIKAL – mengelakkan mikroorganisma atau sebagainya yang boleh menyebabkan jangkita bergabung dengan sel tubuh kita. Ciri2 ini dipunyai oleh proanthocyanidins dalam cranberry.

Phytochemical wujud secara semulajadi dalam tumbuhan, namun penggunakan pestisid, herbisid dan insektisid dan GMO menyebabkan tumbuh-tumbuhan ‘bergantung’ kepada faktor2 tersebut dan tidak lagi mengeluarkan bahan2 tersebut sebagai perlindungan diri.

Oleh itu amat penting untuk mengutamakan makanan dari tumbuhan yang ditanam secara organik (tanpa penggunaan racun) serta non-GMO agar pertahanan semulajadi tumbuhan ini terpelihara.










No comments:

Post a Comment